lördag 17 februari 2007

Om Fettisdagen - Vit tisdag ...

Foto: Nordiska museet

" Tidig morgon fettisdagen 1909:
Klockan är 6 och tre bröder iklädda nattskjortor med faslagsris i händerna smyger tyst på tå för att piska hushållets övriga invånare. Efter utdelandet av risbastun väntar fettisdagsbullar med måttlig fyllning som äts med ångande vam mjölk i djupa tallrikar.
Akvarell av Elsa Beskow ur tidskriften Julbocken 1909."

Ja, så gjorde man för 100 år sedan på Fettisdagen ... och varför vi kallar Fettisdagen för Fettisdagen kan ha kommit av att man under den katolska tiden skulle äta mycket fet man före fastan - eller, ordet kan också härledas ur namnet "vita tisdag". Man skulle förbereda fastan genom att äta mjöl- och möjlkmat - pannkakor, kroppkakor och bröd bakat på vetemjöl.
Sådana här intressanta saker om varför-vi-gör-saker-som-vi-gör, det vet man på Nordiska Muséet i Stockholm!

Inga kommentarer: