söndag 14 januari 2007

Chokladtryffel - ge bort i present!


Chokladtryffel i en vacker presentkartong, en god present - och du gör innehållet själv. Här är två recept!
arla har ett enkelt recept på Fransk Chokladtryffel ...
di har det här är receptet på
Jan Hedhs Chokladtryffel ...

Jan Hedhs Chokladtryffel
250 g mörk choklad, till exempel
Vahlrona Guanjara 70% eller Marabou mörk
1 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
80 g honung med neutral smak
50 g osaltat smör
kakao (gärna Vahlrona)

Finhacka chokladen och kör den till sist i mixer eller matberedare.
Dela vaniljstången på längden. Skrapa ned fröna i en kastrull och blanda med honung och grädde. Koka upp gräddblandningen och häll den över chokladen. Mixa till en slät smet och tillsätt sedan smöret.
Bred ut chokladen på ett
fat och låt den stelna något i rumsvärme.
Fyll chokladen i en spritspåse och spritsa små kulor, cirka två centimeter i diameter. Ställ dem i kylen att stelna lite.
Täck händerna med kakao och rulla kulorna runda, vänd dem i kakao. Låt stelna i kyl.
Extra pyssel: Jan Hedh gör ett moment till med sin tryffel. Han rullar tryffeln i smält choklad och därefter i kakao
.
Det blir ca 40 chokladtyfflar.

Jan Hedh är konditorimästare och chokladkännare av stora mått. Här ser du honom in action på ett chokladseminarium för några år sedan ...